Dag 19: Njawara (WAG) - Banjul (WAG)

De laatste reisdag vandaag, en nog maar een klein stukje te gaan vanuit Njawarra naar Banjul.

's Ochtends een ontbijt bij onze gastvrouwen in Njawarra, en vervolgens drie projecten van mede Challengers.

Dag 19: Het dorp loopt uit bij de presentatiesDag 19: Het dorp loopt uit bij de presentaties

 

Het eerste project was een waterput voor een project bij Njawarra, waar een Belgisch team hun auto aan doneerde.

We krijgen de routine al een beetje door: dorpsgenoten in hun mooiste kleren, speeches van de locale authoriteiten, een cadeau van de dorpsgenoten en vooral veel woorden van dank en blijdschap, die luid bijval vinden bij de autochtonen.

Het tweede project van de dag betrof een school op de Northbank, waar we een proefles Engels kregen voorgeschoteld. Vervolgens lukte het na enig knutselen het voetbaldoel in elkaar te zetten dat het team voor de scholieren had meegenomen.

 

Dag 19: Team 'Twolate' uit Vessem tijdens hun projectpresentatieDag 19: Team 'Twolate' uit Vessem tijdens hun projectpresentatie

 

 

 

De laatste presentatie was van het team TwoLate van twee broers de Laat uit Vessem, die naast hun auto ook een royaal bedrag konden overhandigen voor het schoolproject van hun keuze.

De dorpsgenoten waren bijzonder onder de indruk, en als dank kregen alle vrouwen een prachtige doek om hun middel gewikkeld.

 

 

Dag 19: De pont komt aan in BanjulDag 19: De pont komt aan in Banjul

 

De feestelijkheden moesten voortijdig worden beeindigd, want de veerboot van één uur was voor ons gereserveerd. Dat bleek geen overbodige luxe, want de veerboot naar Banjul is klein en traag, en er is een groot aanbod aan verkeer.

Uiteindelijk werden alle Challengers over drie opvolgende veerboten verdeeld, en kostte het ruim 2.5 uur om aan de overkant te geraken.

In de chaos van de inscheping probeerde een Gambiaan nog een fototoestel te ontvreemden, hetgeen gelukkig tijdig verijdeld werd. De dader werd hardhandig overmeesterd, en door de authoriteiten afgevoerd.

Op de Southbank aangekomen wachtte ons een feestelijke intocht naar Banjul, waarbij alle teams onder politie-escorte werd ingehaald. De verkeerschaos in Banjul werd er niet minder door.

Bij aankomst in hotel Lemon Creek waren alle teams blij en opgelucht de Challenge te hebben volbracht. Iedereen feliciteerde elkaar, de biervoorraad van Lemon Creek werd geplunderd en vervolgens was iedereen heel erg toe aan een douche en schone kleren.