Joke's blog

Dag 15: Nouakchott (RIM) - St. Louis (SN)

Gestrand

In de blog van gisteren hebben we onterecht geen vermelding gemaakt van de verjaardag van Joep. Dat willen we nu goedmaken, mede omdat hij in alle vroegte met luid luidsprekergeschal van het bekende lied van Henny Huisman "met z'n allen.. en iets van limonade laten knallen" door het team "Twolate" werd gefeliciteerd. Gevolgd door overige teams.

Vandaag dus een ander verhaal; de grensoversteek van Mauretanië naar Senegal.

De rit naar de grens begon met een korte tocht over het industrieterrein van Nouakchott. Hierbij reden we ook nog een stukje door de stad. Maar echt de "place to be" is Nouakchott niet, hoor. Heel veel stof en wind. Daarbij staan er zeer veel "woningen" waarvan je niet kunt zien of ze nog in aanbouw zijn of dat ze al aan het vervallen zijn. En overal afval. Het enige "groen" waar ze hier mee bezig zijn, zijn de groene pastic zakken die in bomen en struiken hangen.

 

Dag 15: WoningenDag 15: Woningen

Dag 15: Stoffig GebiedDag 15: Stoffig Gebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 15: MoerasDag 15: Moeras

 

 

Wat verder op onze route, kort voor de grensoversteek van Diama, komen we bij een prachtig moeras.

Parc National de Diawling. Dit zeer uitgestrekte natuurgebied ligt op de grens tussen Mauretanië en Senegal. Vele vogels die vanuit Europa na hun tocht over de Sahara hier hun eerste mogelijkheid weer hebben om bij te komen. In dit park worden twee grote leguanen gespot.

 

 

Een korte rit over een bijzonder slechte weg brengt ons om kwart over drie bij de douane van Mauretanië. Hier worden we uitgestempeld. Deze klus duurde "slechts" 2,5 uur... Nu Senegal nog in...

Dat blijkt niet mee te vallen. Als ik deze blog schrijf is het inmiddels zeven uur en wordt het al aardig donker. Niemand weet waarom het allemaal zo lang moet duren, maar het heeft zeker met smeergelden te maken om het woord corruptie niet te gebruiken. Gevraagd wordt om per auto 165,000 CFA (Euro 266,-) te betalen. Volgens de regels zouden wij een carnet de passage moeten krijgen, kosten 5,000 CFA (Euro 8,-).

We worden omringd door bedelende kinderen, de deuren en ramen van de auto's blijven hermetisch dicht. Bizarre ervaring.

Inmiddels is het hier 9 uur, stikdonker en zijn de "onderhandelingen" met de douane vastgelopen. We zijn gestrand op grenspost Diama. Onze paspoorten zijn afgestempeld, onze auto's mogen niet verder ... Eugenie is soep voor alle challengers aan het koken. We houden er rekening mee dat we hier moeten overnachten. De stemming onder de deelnemers is goed, al is er geen uitzicht op een oplossing.

Morgenochtend gaan de besprekingen verder. We hebben vertrouwen in een acceptabele oplossing.

Dag 11: Dakhla (MA) - Nouadhibou (RIM)

Heerlijk geslapen op de camping in Dahkla aan zee. 6 Uur op, en dan onderweg naar Mauretanie.

Voordat we aan de grens kwamen, nog even lekker ontbeten in een mooi oasehotel. De weg naar de grens was weer een woestijnweg met links en rechts wijde zand- en steenvlaktes zover je kunt kijken en de nodige roadblocks. We zijn er inmiddels al aan gewend.

Op de kaart zagen we dat de kreeftskeerkring zou worden gepasseerd op 23 graden 27 minuten. Natuurlijk uitgestapt en een foto gemaakt. Even later zien we weer vele kamelen en geiten.

Dag 11: Op de KreeftskeerkringDag 11: Op de KreeftskeerkringDag 11: Kuddes kamelen langs de wegDag 11: Kuddes kamelen langs de weg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Dag 11: Niemandsland tussen Marokko en MauretanieDag 11: Niemandsland tussen Marokko en Mauretanie

 

Na 5 uur rijden en 1 uur pauze komen we bij de eerste grenspost aan. Marokko uit. De auto moet utgeschreven worden en wij moeten ons afmelden bij de douane.

Daarna het niemandsland naar Mauretanie door. Overspoeld met autowrakken en plastic zakken komen we een kwartiertje later aan bij de grenposten van Mauretanie.

Dit wordt wachten. Gelukkig is het een beetje bewolkt anders was het wel heel erg warm geweest.  

 

 

3,5 uur later rijden we in een grote colonne naar de camping. Met enorme verbazing kijken wij naar de grote armoede en vervuiling van de bevolking en het land. Mensen en dieren leven doorelkaar. De dieren eten papier en pastic. De mensen kijken wat verdwaasd om zich heen. Het stinkt... Iedereen is onder de indruk. Helaas valt de camping ook wat tegen.

Buiten de camping is het te gevaarlijk, dus we gaan met 49 man gezamelijk naar "de chinees".

Langzamerhand praten we steeds vaker over ons gekozen goede doel. We hebben allemaal zin om daar naar toe te gaan en kennis te maken met de bewoners.

Morgen en overmorgen rijden we door de Sahara.

Dag 3: Toledo (E) - Sotogrande (E)

Na een bijzonder gezellige avond op het grote plein 

in de binnenstad van Toledo zijn we vanmorgen rond 7 uur vertrokken voor het laatste traject door Europa, op weg naar Sotogrande in het zuiden van Spanje.

Sommige van de auto's hebben hier en daar nog wel een klein probleempje weg te werken, maar daar was vandaag nog wel wat tijd voor vrij te maken....

Na een prachtige zonsopgang leidde Don Quichot ons verder door het land van La Mancha. Afgewisseld met eindeloze hellingen met olijfbomen en enorme rotsformaties kwamen we na 5 uur rijden in Loja aan waar we op een terras van een leeggelopen zwemparadijs een heerlijke lunch gegeten hebben.

Dag 3: LunchDag 3: Lunch

 

Tijdens de lunch is onverhoopt de nieuwe tand van Boudewijn losgelaten van zijn eveneens nieuwe implantaat. Gelukkig hadden we in de persoon van Paul een deskundige tandarts bij ons. Maar ook Paul adviseerde om dit klusje door een lokale dentista te laten repareren. Zo gezegd zo gedaan. Paul is met Boudewijn naar de plaatselijke tandarts gegaan, Jan Pieter en Peer namen de tijd om hun auto verder in orde te maken.

De overige teamleden zijn vooruit gereden naar Sotogrande wat toch nog wel twee uur duurde. De vermoeidheid gaat toetreden en we zijn pas op de derde dag...

Om 8 uur krijgen we nog een duidelijke instructie van de teamleider hoe het morgenochtend met de oversteek naar Tanger geregeld is en na een vol bord matige paella vroeg naar bed.

Nog even de satelliet terminal (Inmarsat BGAN) opgezet om deze blog te kunnen versturen (de plaatselijke wifi werkte niet met iPad) en lekker slapen.

Helaas zal het voor Joep en Harry nog wel een latertje worden, op dit moment ligt de helf van de motor op straat om iets aan het warmlopen te doen. Hopelijk zit de boel weer in elkaar voordat we op de boot gaan. Andere teamleden helpen ons geweldig hiermee! Waarvoor hartelijk dank heren!

Dag 3: ReparatiesDag 3: Reparaties

 

Dag 2: Poitiers (F) - Toledo (E)

 

Dag 2: 7uur 's ochtends, regenDag 2: 7uur 's ochtends, regen

 

 

Vanmorgen al heel vroeg uit de veren om om 6.00 uur bij de auto's klaar te staan voor de lange rit richting Madrid.

 

 

 

Het plan was om bij zonsopgang te ontbijten, zo rond een uur of 8 met een lekkere Franse koffie en zo'n super lekkere croissant. Uiteindelijk waren we rond 9 uur bij een heel klein café met geen croissants. Maar natuurlijk zijn wij niet voor een gat te vangen en boden Paul en Eugenie aan om bij de plaatselijke boulangerie verse stokbroden en (chocolade) croissants te halen. Een mooie gelegenheid om de tweede makreel te slachtofferen.

 

 

Harry nam zijn kans te baat om zijn AH kaas met het zakmes van zijn vader te voorschijn te halen om een oer-Hollands broodje kaas als ontbijt te nuttigen.

Dag 2: Harry's ontbijtDag 2: Harry's ontbijt

De locatie was voortreffelijk. We maakten ook een kleine excursie naar de 13e eeuwse pelgrimskerk van Gradignan, waar al eeuwen reizigers onderweg naar Santiago de Compostella hun toevlucht zochten.

Na deze pauze hervatten we onze reis, die ons via het regenachtige Baskenland op de Spaanse hoogvlakten bracht. Het Spaans landschap fascineerde, evenals de architectuur. 

Vanaf 60 km konden wij al Madrid zien liggen, waar Peer zich bij ons zou voegen, die per vliegtuig naar Madrid zou komen. Het geluk wilde dat Jan-Pieter en Peer op exact hetzelfde moment bij Barajas, de Madrileense luchthaven, aankwamen, en het duurde niet lang voordat onze ploeg weer volledig compleet was.

In Toledo hebben wij op aandringen van Joke een leuk Spaans hotel gevonden op loopafstand van het centrum, waar wij de onderlinge banden weer verder hebben aangehaald, indachtig de Rotary beginselen.

Voldaan keerden wij terug in ons hotel, waar morgen de wekker ons weer vroeg zal activeren voor de laatste dag in Europa.

 

Dag 1: Eindhoven (NL) - Antwerpen (B) - Poitiers (F)

Dag 1: Auto's voor VertrekDag 1: Auto's voor Vertrek

 

Zaterdag ochtend 8 uur, eindelijk is het dan zo ver. Na een klein jaar voorbereiden vertrekken we met 5 Nissan Terrano's / Ford Mavericks naar Gambia. Gesterkt door een zeer luxe ontbijtbuffet dat ons werd aangeboden door Pullman Eindhoven en de van de voorzitster Inge Bakker ontvangen "Christoffels" worden we luidruchtig uitgezwaaid door een 60-tal gulle sponsors, familieleden en vrienden. We worden zelfs vereerd met een bezoek van de stadsjournalist van het Eindhovens Dagblad. Rotary Wheels Eindhoven vlaggen in top. Een fantastische happening!

 

 

Dag 1: Ontbijt Pullman EindhovenDag 1: Ontbijt Pullman Eindhoven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 1: AfscheidDag 1: AfscheidWe zijn onderweg. Zoals afgesproken sluiten de 5 teams zich in Antwerpen bij de overige deelnemers van de Antwerpen Banjul Challenge aan. Cafe 't Soet Brood heeft speciaal voor ons op zaterdag haar deuren geopend. Nog snel een koffietje, een haring met uitjes... gepaard met roadboek en een gerookte makreel gaan we in konvooi van 23 auto's en 11 motoren onder politie toezicht Antwerpen uit en aan het grote avontuur beginnen. De stemming zit er goed in. Bij de eerste afslag naar Gent zijn we Jan Pieter van het eerste team al verloren... Gelukkig vinden we hem weer redelijk snel terug om kort daarna ons tweede team, in de personen van Harry en Joep, kwijt te raken bij een tolpoortje. (Ja ja, het valt niet mee zo'n internationale reis.) Gelukkig vonden we hen terug bij de eerste tankstop waar we meteen maar aan de makreel begonnen zijn. Was eigenlijk best wel lekker.

 

Uren later komen we via de altijd overvolle Periferique op de nostalgishe Route Nationaal. Het is inmiddels 18.00 uur, we zijn er bijna...

 

Syndicate content